ИФЕКС: Невидена e казната за Кежаровски

Невидена е затворската казна за македонскиот новинар Томислав Кежаровски, оценува глобална мрежа за одбрана и промовирање на слободата на изразувањето – ИФЕКС, во соопштение во кое ги поддржува барањата за аболиција на Кежаровски.

„Донесувајќи ја скандалозната пресуда, судот одбил да види од текстовите дека новинарот имал јасен и недвосмислен јавен интерес да ја информира јавноста оти полицијата мести лажен заштитен сведок против обвинетите во случајот на убиството во село Ореше“, пишува во соопштението на асоцијацијата која оценува дека казната од четири години и шест месеци затвор за кривично дело откривање на заштитен сведок е незабележана во европското правосудство.

(извор 24 Вести)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s